MARKALAŞMA NEDİR VE NASIL YAPILIR?
24 Nisan 2022 Pazar

MARKALAŞMA NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Günümüzde şirketler karlılıklarını artırabilmek için çeşitli pazarlama araçlarından faydalanmaktadırlar. Markalaşma, diğer bir adıyla branding ise bu pazarlama araçları arasında temel bir pazarlama aracı olarak öne çıkmaktadır. Şirketler markalaşma çalışmalarına yoğunlaşarak, ürünlerinin ya da hizmetlerinin tanınır olmasını ve böylece satışlarının artmasını sağlayabilmektedirler. Bu nedenle markalaşmanın ne olduğu, markalaşmanın nasıl yapıldığı, markalaşma süreçlerinin nasıl işlediği gibi sorulara verilecek cevaplar satıcılar açısından oldukça önemlidir. Makalemizin devamında bu sorular yanıtlanmaya çalışılmıştır. Fakat markalaşmaya yönelik daha kapsamlı bilgiye erişmek istiyorsanız Pluto’nun eğitmenlerinden, Markalaşma eğitimi alabilirsiniz.

Markalaşma Nedir?

Markalaşma; bir ürünün ya da hizmetin ismiyle, logosuyla, sloganıyla, hikayesiyle, içerdiği ve yansıttığı değerlerle birlikte bir bütün olarak tanınır hale getirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Bu doğrultuda markalaşmanın, bir ürüne ya da hizmete kimlik kazandırma süreci olduğu da söylenebilir.

Markalaşmanın Önemi Nedir?

İnsanlar bir ürünü ya da hizmeti satın almak istediklerinde öncelikle, diğer insanlar tarafından bilinen ve sıklıkla tercih edilen markalara yönelirler. Böylelikle hem güven duygusuyla satın alma işlemini gerçekleştirmiş olurlar hem de popüler olanı satın almış olmaları dolayısıyla sosyal açıdan tatmin olmuş hissederler. Doğru stratejilerle yürütülmüş bir markalaşma çalışması sonucunda, satışa konu olan ürünün ya da hizmetin insanlar arasında sosyal statü oluşturmaya katkı sağlayan bir araç olması sağlanabilir. Böylece ilgili ürünün ya da hizmetin satışları artırılabilir ve satışlarının devamlılığı sağlanabilir.

Ayrıca markanın yansıttığı değerler, şirketin imajının ve itibarının oluşması ve yerleşmesi aşamalarında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Hedef alıcı kitlesinin değerlerini yansıtan hikaye, slogan, isim ve logo gibi unsurlar aracılığıyla, ilgili ürünün ya da hizmetin insanlar arasında sevilen, tercih edilen ve önerilen bir ürün ya da hizmet olması sağlanabilir. Bu nedenle, markalaşmanın şirketler açısından oldukça önemli bir süreç olduğu söylenebilir.

Markalaşma Nasıl Yapılır?

Markalaşma sürecinde takip edilmesi gereken adımlar şu şekilde özetlenebilir:

1.     Hedef Kitlenin Belirlenmesi: Markalaşma sürecinde öncelikle, ürünün ya da hizmetin ulaştırılacağı hedef alıcı kitlesi belirlenmelidir. Daha sonra bu kitleye ait ortak değerler, istekler ve ihtiyaçlar saptanmalıdır. Böylece hedef kitleyi çekecek unsurlar çerçevesinde markalaşma çalışması yürütülebilir.

2.     Rakiplerin Belirlenmesi: Bu aşamada rekabet edilecek şirketler belirlenmelidir. Belirlenen rakip şirketler için Swot analizi yapılarak, bu şirketlerin marka içeriklerinde bulunan unsurların hangilerinin hedef kitleyi çekme konusunda faydalı olduğu ve hangilerinin faydasız olduğu tespit edilmelidir. Titizlikle yürütülen bir Swot analizinin bulguları doğrultusunda yürütülecek bir markalaşma çalışması, markayı oluşturan unsurların doğru şekillendirilmesi açısından oldukça önemlidir.

3.     Markanın Karakterinin Tanımlanması: Markalaşma sürecinde izlenmesi gereken diğer bir adım ise markanın karakter özelliklerinin tanımlanmasıdır. Bu aşamada markanın karakter özellikleri, tıpkı bir insanın karakter özellikleri tanımlanıyormuş gibi çeşitli sıfatlarla tanımlanmalıdır. Markanın samimi mi yoksa resmi mi olacağı gibi sorulara verilecek yanıtlar bu aşamanın konusudur. Belirlenecek sıfatlar, markanın anlatmayı istediği hikaye ile ilişkili olmalıdır. Böylece insanların markanın hikayesiyle bağ kurmaları sağlanabilir ve ilgili ürünü ya da hizmeti satın almaya yönelmeleri kolaylaştırılabilir.

4.     Markanın İsminin, Sloganının ve Logosunun Belirlenmesi: Markanın hikayesini yansıtan akılda kalıcı ve telaffuzu hoşa giden bir isim belirlenmesi; markaya dair etkileyici ve akılda kalıcı bir slogan yaratılması; markayı doğru şekilde yansıtan ve görsel çekiciliği olan bir logonun tasarlanması markanın daha kolay tanınır hale gelmesine ve ürünlerin ya da hizmetlerin çekiciliğinin artmasına katkı sağlar. Bu aşamada, markanın içeriğine uygun öneriler sunan online araçlardan faydalanılabilir.

  Markanın Görsel Unsurlarının Oluşturulması: Şirketin internet sitesinde, sosyal medya hesaplarında, reklamlarında, ürünlerin paketlemelerinde kullanılacak renkler, fotoğraflar, videolar, yazı biçimleri gibi akla gelebilecek her türlü unsur bu aşamayla ilişkilidir. Görsel unsurlar, satışı yapılacak ürünü ya da hizmeti ve markanın hikayesini doğru şekilde yansıtmalıdır. Mesela diyet yiyecek ve içecek ürünlerinin görselliğinde toz pembe etrafında şekillenen bir renk skalasının kullanılması, satın alma aşamasında ürünün diyete uygun olduğuna yönelik ilk izlenim yaratması bakımından oldukça önemlidir.

Markalaşma sürecinizle ilgili profesyonel destek almak isterseniz Pluto’nun eğitmenlerine danışabilirsiniz.

Yorumunuzu bırakın